Home > Aanbod > Lessenserie Biodiversiteit van het SZH : Appeltje voor de dorst

Lessenserie Biodiversiteit van het SZH : Appeltje voor de dorst

Gegeven door: SZH voor levend erfgoed

Activiteit

Discipline
voeding
Niveau
groep 1, 2, 3
Vorm
Gericht op het regulier onderwijs
Groepsgrootte
Onbeperkt
Type
Digitale les(sen)
Werkvorm
Receptief
Periode
Het gehele schooljaar

Inhoud

De Stichting Zeldzame Huisdieren heeft lesmateriaal gemaakt dat op basisscholen en boerderijen gebruikt kan worden voor de leerdoelen biodiversiteit en cultuurgeschiedenis. Zo kunnen kinderen kennismaken met ons levend cultureel erfgoed en ontdekken hoeveel variatie er is onder de boerderijdieren en waarvoor deze gehouden werden. De leerdoelen sluiten aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs.

Onze verre voorouders verzamelden zaden van een aantal plantensoorten en kweekten die bij huis op. Zo zijn de akkerbouwgewassen, groenten en fruitbomen, ontstaan. Vervolgens maakten ze een aantal diersoorten tam en zijn die bij huis gaan houden. Dat zijn uiteindelijk onze boerderijdieren geworden. Deze planten en dieren leveren nog altijd elke dag een belangrijke bijdrage aan ons voedsel.

Appeltje voor de dorst leert leerlingen alles over de geschiedenis, de teelt , de smaken en het gebruik van appels.

Als bijlage vind je de docentenhandleiding om te zien wat voor de les nodig is. Mocht je verder willen dan is op de site werkbladen voor de leerlingen te downloaden.  

Toelichting competenties en kerndoelen:

DOELEN
• De leerlingen zoeken en verwerken informatie over de appelteelt. • De leerlingen vergelijken de appelteelt, vroeger ten opzichte van nu en ontdekken zo de veranderingen. • De leerlingen kennen enkele rassen van vroeger en van nu. • De leerlingen ervaren dat appels verschillend smaken • De leerlingen kennen verschillend gebruik van appels. (handappel, moes, gebak en sap) • De leerlingen ervaren dat variatie in planten zorgt voor variatie in ons voedsel • De leerlingen weten dat hoogstam fruitboomgaarden een hoge natuurwaarde hebben.

Instructie voor de leerkracht
Instructie voor leerkrachten (download)

Kosten