Home > Aanbod > Lessenserie Biodiversiteit van het SZH : De kip en het ei

Lessenserie Biodiversiteit van het SZH : De kip en het ei

Gegeven door: SZH voor levend erfgoed

Activiteit

Niveau
groep 3, 4, 5
Vorm
Gericht op het regulier onderwijs
Groepsgrootte
Onbeperkt
Type
Digitale les(sen)
Werkvorm
Receptief
Periode
Het gehele schooljaar

Inhoud

De Stichting Zeldzame Huisdieren heeft lesmateriaal gemaakt dat op basisscholen en boerderijen gebruikt kan worden voor de leerdoelen biodiversiteit en cultuurgeschiedenis. Zo kunnen kinderen kennismaken met ons levend cultureel erfgoed en ontdekken hoeveel variatie er is onder de boerderijdieren en waarvoor deze gehouden werden. De leerdoelen sluiten aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs.

Onze verre voorouders verzamelden zaden van een aantal plantensoorten en kweekten die bij huis op. Zo zijn de akkerbouwgewassen, groenten en fruitbomen, ontstaan. Vervolgens maakten ze een aantal diersoorten tam en zijn die bij huis gaan houden. Dat zijn uiteindelijk onze boerderijdieren geworden. Deze planten en dieren leveren nog altijd elke dag een belangrijke bijdrage aan ons voedsel.

Waarom legt een kip een ei? Op deze en veel meer vragen geeft deze les antwoorden.

Als bijlage vind je de docentenhandleiding ,hierop kan je zien wat er voor de les nodig is. Op de site staan werkbladen om voor de leerlingen te downloaden.  

Toelichting competenties en kerndoelen:

• De leerlingen kennen een aantal kippenrassen • De leerlingen weten hoe kippen leven • De leerlingen kennen verschillend gebruik van kippen (sierkippen, legkippen en vleeskippen) • De leerling kent drie verschillende manieren waarop kippen worden gehouden • De leerling leert wat het natuurlijk gedrag van kippen is.  

Instructie voor de leerkracht
Instructie voor leerkrachten (download)

Kosten

Bijpassend aanbod: