Home > Aanbod > DE HUID VAN MIJN HUIS- Architectuurlessen

DE HUID VAN MIJN HUIS- Architectuurlessen

Gegeven door: Architectuurlessen

Activiteit

Discipline
onderzoekend leren, technologie, wetenschap
Locatie
Op school
Niveau
groep 6, 7
Vorm
Gericht op het regulier onderwijs
Groepsgrootte
Max. 32 deelnemers
Type
Leskist/lespakket
Werkvorm
Actief
Periode
Het gehele schooljaar

Inhoud

Ontwerp je eigen huisje!

In groepsverband ontwerpen de kinderen de inrichting en de buitenkant van een huisje, met aandacht voor materialen, vormen, texturen en kleuren. Ze moeten hiervoor goed samenwerken en worden met deze leskist uitgedaagd bijzondere ideeën te verzinnen. Zij zijn de architect! 

De kinderen worden op weg geholpen met een bouwpakket voor een basishuisje met enkele vloeren en muren. Daarnaast krijgen ze een set diverse meubeltjes. Hun creativiteit wordt vervolgens flink op de proef gesteld. Wat doe je waar in het huis? Hoe kom je boven (en weer beneden)? De kinderen worden aangezet om bijzondere ideeën te durven verzinnen. Wees niet bang om iets fout te doen, stel elkaar vragen over wat je mooi of niet mooi vindt (en vooral waarom) en zet uitdagende ideeën door tijdens het uitwerken. 

Thema’s zoals je eigen leefomgeving, ruimtegebruik en de relatie tussen binnenruimte en buiten komen aan bod tijdens het ontwerpen. Deze thema’s prikkelen de kinderen om dieper na te denken over de keuzes die ze maken. Hierdoor ontstaat een ontwerpgesprek waarin kinderen hun creatieve ideeën koppelen aan een doel. Hoe ga je om met andermans creatieve ideeën? Of andere (goede) redenen om iets mooi of niet mooi te vinden?

Deze mix tussen het stimuleren van vrije creativiteit en samenwerken is een belangrijk onderdeel van dit project. En het is precies wat ontwerpen zo ontzettend bijzonder en leuk maakt!

De leerkracht kan de lessen aan de hand van deze leskist zelstandig met de klas uitvoeren of dit deels of geheel overdragen aan één van onze architecten. (zie daarvoor bijpassend aanbod rechterkolom 'architect in de klas'. 

Toelichting competenties en kerndoelen:

 • verschillende oplossingen onderzoeken en vervolgens keuzes maken
 • de relatie tussen interieur en exterieur herkennen en toepassen
 • in het beeldende werk rekening houden met maat en plaatsing in ruimte
 • nadenken over de aspecten vorm, kleur, materiaal, structuur, ruimte
 • samen met groepsgenoten beeldend werk maken
 • onder woorden brengen van ontwerpkeuzes

Wat wordt er gevraagd van de leerkracht:

 • Voorbereiding: Doornemen van het lesplan en de presentaties, maken van groepjes, klaarzetten van het klaslokaal. Optioneel aansluiten bij een leuke online instructie van een architect.
 • Tijdens de lessen: Inspireren met presentaties, organiseren van het lesmateriaal in de klas en het coachen van de kinderen tijdens het ontwerpen.
 • Nazorg: Een mooie tentoonstelling maken van de resultaten.
 • > of met 'Architect in de klas' (zie aanbod): Een gastdocent kan het project in zijn geheel of gedeeltelijk verzorgen. Dit kan worden ingezet als werkdrukverlichting, ter eigen inspiratie en/of om de klas te kunnen observeren.

Uitvoering door:

Leerkracht of op aanvraag door een gastdocent (zie aanbod: Architect in de klas)

Tijdsinvestering:

Voorbereiding: Zelfstandige voorbereiding van de lesstof kost ongeveer 1 uur. Dit kan worden aangevuld met een leuke online instructie van een architect. Daarnaast dient er wat extra knutselmateriaal verzameld te worden (zie benodigdheden).

Tijdens de lessen: Het project is opgeknipt in 6 onderdelen, die wij normaliter verzorgen in 3 á 4 lessen van 1,5 uur. De modules zijn naar eigen wens aan te passen door in te korten of meer tijd voor uit te trekken. 

Nazorg: 0,5 uur

> of met 'Architect in de klas' (zie aanbod): Alleen een korte afstemming voorafgaand aan de lessen.

 

Benodigdheden:

 • Wij sturen het benodigde aantal uitdrukhuizen toe (op basis van het aantal kinderen). In deze ontwerpdoosjes zit het uit te drukken format, een setje maquette materialen en instructies voor de kinderen.
 • Zelf te verzorgen: potloden, linialen, scharen, lijm/lijmstiften, lijmmatje, schilderstape, breekmesjes (optioneel)
 • En extra knutselmateriaal, zoals: touw, satestokjes, schuurpapier, stoffen

Kosten

Kosten
€ 3,75 per leerling en € 110,00 per activiteit excl. reiskosten à € 15,00
Toelichting op de kosten:
KOSTPRIJSBEREKENING  bedrag eenheid toelichting
Activiteit   € 3,75 per leerling
Materiaalkosten   € 0,00 per activiteit
Overige kosten € 110,00 per activiteit
Reiskosten € 15,00 per dag
Excl. vervoerskosten    V 
Excl. kortingen         
  
Bijpassend aanbod: