Home > Aanbod > Ontdekken en Onderzoeken

Ontdekken en Onderzoeken

Gegeven door: Utrecht Natuurlijk

Activiteit

Discipline
biodiversiteit, dieren, natuur, onderzoekend leren, voeding, water
Locatie
Op school
Niveau
groep 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Vorm
Geschikt voor het regulier onderwijs;
Groepsgrootte
Onbeperkt
Type
Leskist/lespakket
Werkvorm
Actief
Periode
Het gehele schooljaar

Inhoud

Zelf onderzoeken, je verwonderen, kijken, voelen en ruiken spreekt ieder kind aan; zeker als het gaat om kleine beestjes, planten en andere natuurlijke materialen. Met de onderzoeksmaterialen uit deze leskist, ontdekken en onderzoeken kinderen de omgeving vanuit hun eigen interesse.

Ze stellen zelf de vragen, bedenken zelf de aanpak en formuleren zelf de antwoorden. Tijdens het opdoen van nieuwe kennis over en ervaring met de natuur maken ze gebruik van verschillende vaardigheden zoals taal, samenwerken en rekenen. Zo ontwikkelen ze een onderzoekende houding en leren ze een antwoord te vinden op hun eigen vragen.

Natuur en onderzoekend leren Met de leskist Ontdekken & Onderzoeken ervaren en ontdekken leerlingen hun natuur in hun eigen omgeving door de didactiek onderzoekend leren. Onderzoekend leren is een actieve lesvorm gebaseerd op de stappen van onderzoek doen en kan gestructureerd, begeleid of zelfstandig gegeven worden. Het uitgangspunt bij deze didactiek is de nieuwsgierigheid van de leerlingen. Vragen stellen is dus een hoofddoel van de les! Door het uitvoeren van een onderzoekje oefenen de leerlingen met allerlei cognitieve vaardigheden. Als leerkracht heb jij hierbij een belangrijke rol als procesbegeleider. Je gaat samen met je leerlingen op zoek naar antwoorden op hun vragen. Opbouw leskist De leskist Ontdekken & Onderzoeken is misschien wat anders opgebouwd dan je gewend bent. Deze leskist kent geen vast thema, maar draait om de didactiek van het onderzoekend leren. Op verschillende niveau’s gaan leerlingen aan de slag met het ontdekken en onderzoeken van hun natuurlijke omgeving. In de onderbouw zal dit nog vooral ontdekkend zijn en in de bovenbouw gaan de kinderen daarbij hun eigen onderzoekje opzetten. De leerlingen oefenen met het stellen van vragen over de dieren en planten in de omgeving en gaan zélf op zoek naar een antwoord. Ze kunnen gebruik maken van de verschillende onderzoeksmaterialen uit de leskist.

 

 

Inhoud:

Algemeen : 1 A3 inhoudsopgave (helemaal bovenop), 1 A3 informatieblad en overzichtsschema, 1 A3 Stappen van onderzoekend leren, 1 A3 vragenmachientje, 1 Informatiemap groep 1 t/m 8, 1 A5 waaier materiaalbeschrijvingen, 1 poster onderzoekscyclus, 1 logboek.

Materiaal : 1 plastic kleed, 4 verrekijkers, 4 thermometers, 10 loeppotjes, 10 loeps, 10 spiegeltjes, 5 meetlinten, 3 boomhoogtemeters, 5 blinddoeken, 1 natuurschatkist (vakjesdoos), 1 kompas, 1 weegschaal met weegbakje.

Inspiratiebronnen : 1 Natuurtalenten: Op zoek naar leven in de stad, 1 De grote natuurgids voor de jeugd, 1 kaartenset Sharing Nature spelvormen.

Zoekkaarten  Planten en omgeving (8 kaarten): 1 zoekkaart Waterplanten, 1 zoekkaart Bermplanten, 1 zoekkaart Struiken, 1 zoekkaart Bomen in blad ,1 zoekkaart Boomvruchten, 1 zoekkaart Bomen aan knoppen, 1 zoekkaart Paddenstoelen, 1 zoekkaart Stenen.

Dieren (9 kaarten) : 1 zoekkaart Spinnen, 1 zoekkaart Bodemdieren, 1 zoekkaart Insect, 1 zoekkaart Hommels, 1 zoekkaart Vlinders, 1 zoekkaart Rupsen, 1 zoekkaart Waterdieren, 1 zoekkaart Vogels, 1 zoekkaart Weidevogels

In de Instructie voor de leerkracht wordt vaak verwezen naar Utrecht omdat het pakket door NME UtrechtNatuurlijk is ontwikkeld. Voor ons geldt uteraard Breda...

 

Instructie voor de leerkracht
Instructie voor leerkrachten (download)

Kosten

Toelichting op de kosten:
KOSTPRIJSBEREKENING  bedrag eenheid toelichting
Activiteit   € 0,00 per activiteit
Excl. kortingen         
  
Bijpassend aanbod: