CAPOEIRA CURSUS
Aanbieder: Capoeira Events
Locatie
Op school
Niveau
buitenschoolse opvang(4-6;6-8;8-10;10-12;), groep 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Geschikt voor Speciaal Onderwijs
Geschikt voor zowel speciaal als regulier onderwijs
Groepsgrootte
Min. 6 deelnemers Max. 30 deelnemers
Werkvorm
Lesprogramma Project(week)
Werkvorm
Actief
Reserveerperiode
Vanaf 01-08-2021 tot 01-08-2022
Instructie
Instructie voor leerkrachten (link)
Kostenindicatie
€ 420,00 per activiteit excl. reiskosten à € 25,00 en evt. andere kortingen (richtprijs, zie kostentoelichting)
Inhoud

Batuque Capoeira Events werkt al twintig jaar in het onderwijs met een bijzondere spelvorm uit Brazilië: Capoeira. Een muzikaal en sportief feestje waarbij de kinderen tegelijkertijd muziek maken, zingen, dansen en sporten. In de Capoeira kring leren ze samenwerken met alle elementen van het spel: een vechtdans met draaitrappen, ontwijkende verdediging en acrobatische trucjes. Zonder agressie en zonder puntentelling: dus ook geen winaars of verliezers.

In drie workshops maken de kinderen kennis met de Afro-Braziliaanse cultuur van Capoeira. Een geheime vechtdans die lang geleden verboden werd, maar nu één van de populairste sporten in Brazilië is geworden en de hele wereld heeft veroverd! Hierna leren de leerlingen muziek maken op Afro-Braziliaanse instrumenten (tamboerijn, berimbau en agogo) en ook vraag-en antwoord liedjes zingen in het Portugees. Daarna leren ze de sportieve bewegingen van het Capoeira spel: vechtdans in tweetallen met aanval en verdediging, en coole acrobatische trucjes. Zo spelen de tweetallen om en om in de kring op de live muziek.

Door de veelzijdigheid van Capoeira is het een ideale groepsactiviteit voor alle leeftijden, waarbij de leerlingen aan veel competenties tegelijk werken. Motiverend, dynamisch en vooral heel positief en gezellig. Het resultaat van een Capoeira workshop is direct te zien aan het enthousiasme van de leerlingen en de saamhorigheid in de groep

Activiteit bestaat uit drie workshops van 1 uur. Eventueel kan er een vierde workshop aan de cursus worden toegevoegd met een presentatie/optreden door de leerlingen van alle onderdelen die ze hebben geleerd in de cursus. Aan medeleerlingen, leraren of ouders kunnen ze zo de rijke Capoeira cultuur laten zien en uitleggen in hun eigen woorden..

Toelichting competenties en kerndoelen:

De leerling kent na de workshop:

- De culturele geschiedenis van het Capoeira spel: Vanuit de koloniale tijd in Brazilië ontstaan, nu een wereldberoemde spectaculaire sport

- Het doel van het Capoeira spel: samen muziek maken en sporten in de kring. Elkaar uitdagen en aanmoedigen op een positieve manier.

- De motoriek van de vechtdans en acrobatische trucs: spelenderwijs en in samenwerking je grenzen verleggen en je lichaam leren kennen.

- Het bespelen van percussie instrumenten

- Samen zingen in vraag- en antwoord vorm, Portugese taal in de liedjes

- Softskills: De Capoeira filosofie gaat over weerbaarheid, samenwerking, positieve aanmoediging en het kweken van zelfvertrouwen in de kring.

Wat wordt er gevraagd van de leerkracht:

Vantevoren kan eventueel een filmpje van onze website worden getoond. Tijdens de les is actieve participatie van de docent altijd heel leuk voor de kinderen, maar zeker niet verplicht.

Uitvoering door:

gastdocent

Tijdsinvestering:

Drie workshops van 1 uur

Benodigdheden:

De groepslessen kunnen plaatsvinden in een gymzaal, speelzaal, aula of op een grasveld. De gastdocent neemt zelf de muziekinstrumenten mee.

Toelichting op de kosten:
KOSTPRIJSBEREKENING  bedrag eenheid toelichting
Activiteit   € 375,00 per activiteit
Materiaalkosten   € 0,00 per activiteit
Overige kosten € 45,00 per dag Gebruik muziekinstrumenten per dag
Reiskosten € 25,00 per dag Per lesdag
Excl. vervoerskosten    V 
Excl. kortingen    V     
 

375 euro betreft 3 workshops per activiteit

Materiaalkosten zijn eenmalig per activiteit van 3 workhops

Reiskosten worden per lesdag gerekend

 
Bij 2 of meer activiteiten op dezelfde datum 10% korting per activiteit
Aanvullende informatie
Discipline
dans, erfgoed, multidisciplinair, muziek
Vermogen
analyseren, creëren, reflecteren
Kerndoelen
Kerndoel 54: Uitdrukken en communiceren
Kerndoel 56: Cultureel erfgoed
Bijpassend aanbod: