Home > Aanbod > Jazzproject voor basisscholen in Chassé Theater

Jazzproject voor basisscholen in Chassé Theater

Gegeven door: Music for Harmony

Activiteit

Discipline
muziek
Vermogen
creëren, waarnemen
Kerndoelen
Kerndoel 54: Uitdrukken en communiceren
Kerndoel 56: Cultureel erfgoed
Locatie
Op school
Niveau
groep 6, 7, 8
Vorm
Geschikt voor het regulier onderwijs;
Groepsgrootte
Onbeperkt
Type
Voorstelling Digitale les(sen)
Werkvorm
Actief
Periode
Vanaf 20-03-2023 tot 16-05-2023

Inhoud

Het Jazzproject voor Basisscholen gaat vooraf aan het Breda Jazz Festival (Hemelvaart). In de aanloop naar het evenement wordt het 6/7-weekse project aan de hand van een digitaal lesmateriaal uitgevoerd door de docent in de klas tussen 20 maart en 15 mei 2023, waarna het project wordt afgesloten met een gezamenlijke eindpresentatie in het Chassé Theater op dinsdag 16 mei 2023.

Het Jazz Project voor basisscholen, gericht op leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool is erop gericht op (inter)actieve en creatieve wijze kennis te laten maken met jazz - en bluesmuziek, met het ontstaan ervan en met de invloed van deze stijl op onze hedendaagse muziek. Hierbij worden talenten aangesproken op het gebied van muziek, dans, taal, vormgeving en audio/video recording.

http://info@jazzproject.nl

Toelichting competenties en kerndoelen:

Het lesmateriaal van dit project biedt lessuggesties voor activiteiten gericht op de ontwikkeling van de culturele vermogens, zoals u deze ook kunt terugvinden op de handige gekleurde vermogenskaarten.

Creerend vermogen
De deelnemende leerlingen denken, creëren en presenteren. In ons project leert de leerling een aantal liederen, zoals Ayo, He’s got the whole world, Rock my soul en diverse bluesnummers, te zingen, ritmisch te begeleiden of zelfs te spelen op zijn instrument. Deze presenteren ze vervolgens aan de groep in de klas c.q. op het podium, zich te uiten in de dansactiviteit in groepsverband en de vormgeving van beeldende posters. 

Receptief vermogen
De leerlingen stellen zich open voor culturele uitingen. In ons project worden geprikkeld om te kijken en luisteren. Ze leren m.b.v. het lesboek en video’s over de muzikale kenmerken van jazzmuziek en met deze kennis naar anderen te luisteren b.v. andere leerlingen maar ook de eindshow in het theater. Ze luisteren naar elkaar om tot een zo mooi mogelijk resultaat te komen. Ze leren te reflecteren op hun eigen werk en dat van anderen; werk in de vorm van zelf gemaakte posters en instrumenten, opgenomen video’s, het samen instuderen van liederen en dansen etc. Ze leren zich open te stellen en de muzikale creaties van anderen te waarderen en accepteren. 

Analyserend vermogen
De leerling kan informatie over jazzmuziek zoeken en in zich opnemen. Ze leren over het ontstaan van de jazz, haar betekenis in onze huidige muziekcultuur en krijgen waardering voor aspecten van de jazzmuziek en culturele aspecten die daarmee verband houden. Via onze website www.jazzproject.nl worden ze aangespoord verder op onderzoek te gaan (“Ga je mee naar jazzland?”). 

Reflecterend vermogen
De leerling luistert naar de zang en het (instrument)spel van klasgenoten, maar ook tijdens de eindpresentatie. Zij kunnen zich na afloop een mening vormen over dat wat ze gezien en gehoord hebben en eventueel hun eigen kwaliteiten daarin een plaats geven. Ze kunnen een mening geven  over jazzmuziek in het algemeen, door daarover met elkaar te praten.   

Wat wordt er gevraagd van de leerkracht:

Stichting Music for Harmony biedt het lesmateriaal aan in digitale vorm dat toegankelijk is via een inlogcode. De docent neemt het materiaal door in de klas met de leerlingen in ongeveer 7 lesuren. 

Uitvoering door:

door de leerkracht zelf, deels zelfstandig door leerlingen

Tijdsinvestering:

Het lesmateriaal is in 7 lesuren door te nemen waarna een 1-uur durende eindpresentatie in het Chassé Theater Breda volgt op 14 of 15 mei 2023.

Benodigdheden:

Voorwaarde is dat de docenten beschikking hebben over een digibord. En bij voorkeur ook over een aantal muziekinstrumenten.

Instructie voor de leerkracht
Instructie voor leerkrachten (download)

Kosten

Kosten
€ 5,00 per leerling
Toelichting op de kosten:
KOSTPRIJSBEREKENING  bedrag eenheid toelichting
Activiteit   € 5,00 per leerling
Excl. kortingen         
 

Na aanmelding is deelname definitief. Bij tussentijdse afzegging gelden de volgende voorwaarden:
1. Bij afzegging binnen 2 maanden voor aanvang van het project (20 maart 2023) wordt 100% in rekening gebracht.
2. Bij afzegging langer dan 2 maanden voor aanvang van het project (20 maart 2023) wordt 50% in rekening gebracht.
3. Indien u niet kunt deelnemen aan de eindpresentatie maar wel de lessen kunt doen in de klas wordt 100% in rekening gebracht. 
** Uiteraard zullen we eerst met u overleggen of er een andere, voor beide partijen, passende oplossing mogelijk is. 

 
Bijpassend aanbod: