Home > Aanbod > Voorstelling Java, 1948

Voorstelling Java, 1948

Gegeven door: Zuidelijktoneel

Activiteit

Discipline
erfgoed, multidisciplinair
Vermogen
reflecteren, waarnemen
Kerndoelen
Kerndoel VO 50: De leerling leert op basis van enige achtergrondkennis te kijken naar beeldende kunst, te luisteren naar muziek en te kijken en luisteren naar theater-, dans- of filmvoorstellingen
Locatie
Op school
Niveau
voortgezet onderwijs(1;2;3;4;5;6;VMBO;Havo-VWO;)
Vorm
Gericht op het regulier onderwijs
Groepsgrootte
Min. 20 deelnemers Max. 30 deelnemers , min. 1 begeleiders max. 3 begeleiders
Type
Voorstelling
Werkvorm
Receptief
Periode
Vanaf 04-09-2023 tot 05-07-2024

Inhoud

Hanneke Coolen-Colsters vond het dagboek van haar opa die ze nooit heeft gekend. Hij vocht als Brabantse jongen langs Nederlandse kant in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Op een bepaald moment stopt zijn dagboek. Die lege bladzijden waren voor Hanneke de reden om op onderzoek te gaan, op reis langs haar familie, Nederlandse veteranen om uiteindelijk te eindigen bij Irma Devita, de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder.

Het resultaat is een luisterervaring over ons verleden en hoe dat tot nu doorwerkt. Een indringende ervaring van getuigenissen en persoonlijke ervaringen, bij elkaar gebracht door Hanneke. Met als orgelpunt de ontmoeting van het Nederlandse perspectief met een Indonesische verlichte dame, Irma Devita.

De voorstelling heeft een bijzondere vorm. Je krijgt een koptelefoon op. Je hoort Hanneke live vertellen maar ook fragmenten uit interviews, archiefstukken en af en toe een acteur. Hiervoor werd ze ondersteund door Mirke Kist en Nele Eeckhout van Slowpony, ook bekend van Audiocollectief Schik (BOBLaura H.El Tarangu). In deze voorstelling worden de sterktes van theater en podcast aan elkaar gekoppeld. Verhalen komen anders binnen als je er alleen maar naar luistert.

Benodigdheden:

De voorstelling kan in de aula gespeeld worden, de grootsgrootte is max 30 leerlingen maar kan in overleg worden uitgebreid, De voorstelling kan meerdere keren achter elkaar worden gespeeld.

Aanvullende informatie
Instructie voor leerkrachten (link)

Kosten


Toelichting op de kosten:
Kostprijsberekening  bedrag eenheid toelichting
Activiteit   € 0,00 per activiteit
        
 

De kosten voor de voorstelling zijn in overleg, deze zijn afhankelijk van de beschikbare ruimte en aantal leerlingen, We kijken samen wat het beste past voor de school. educatie@hzt.nl