Home > Aanbod > Gastles film

Gastles film

Gegeven door: StefanvdBosch

Activiteit

Discipline
beeldcultuur
Vermogen
analyseren, creëren, reflecteren, waarnemen
Kerndoelen
Kerndoel VO 48: De leerling leert door het gebruik van elementaire vaardigheden de zeggingskracht van verschillende kunstzinnige disciplines te onderzoeken en toe te passen om eigen gevoelens uit te drukken, ervaringen vast te leggen, verbeelding vorm te geven en communicatie te bewerkstelligen
Kerndoel VO 49: De leerling leert eigen kunstzinnig werk, alleen of als deelnemer in een groep, aan derden te presenteren
Locatie
Op school
Niveau
voortgezet onderwijs(1;2;3;4;5;6;VMBO;Havo-VWO;)
Vorm
Geschikt voor het regulier onderwijs;
Groepsgrootte
Onbeperkt
Type
Lesprogramma Les(sen) op maat
Werkvorm
Actief
Periode
Periode nog niet bekend

Inhoud

De leerlingen gaan aan de slag met het onderwerp film (en evt. video). Het begint met een interactieve theoretische basis waarna we direct de praktijk induiken. Leerlingen kunnen zelf aan de slag met hun smartphone of met tablets. Een verhaal bedenken, scenario schrijven, filmen, monteren, samen analyseren, alles is mogelijk.
Jongeren hebben veel onbewuste kennis van film. YouTube, Netflix, sociale media, ze kennen het allemaal. Maar weten en beseffen ze zich ook waar ze naar kijken? Hoe komt een film tot stand? Wat is een ‘goede’ film? Wat (en hoe) wil de filmmaker bereiken? Het zijn allemaal vragen waar we in deze gastles op in kunnen gaan.

Onderwerpen die aan bod komen: filmgeschiedenis, filmanalyse (filmtechniek), type films en genres, scenario schrijven (plot, karakters), decoupage (shots/kaders/perspectieven/camerabewegingen) en eventueel montage. 

Het aantal lesuren kunnen we in overleg bepalen. De locatie betreft vaak de school, maar bijv. een bioscoop/filmtheater is ook mogelijk.

Over de gastdocent
Mijn naam is Stefan van den Bosch (1995) en ik ben werkzaam als filmmaker, ik schrijf scenario’s en regisseer. Daarnaast ben ik inzetbaar als freelance gastdocent voor het VO en PO. Ik ben nu zo’n 10 jaar bezig met het maken van films.

Mijn kennis als filmmaker is bruikbaar voor gastlessen en heeft een brede reikwijdte. Theoretische kennis is door mij om te zetten in een praktische vertaling. Mijn lessen zijn daarom altijd interactief en open-minded. Praktische voorbeelden, zoals mijn eigen films, YouTube-fragmenten of sociale media, zijn onderdeel van mijn lessen. Ik lever graag maatwerk en ben acceptant van de CJP-cultuurkaart.

Uitvoering door:

Gastdocent / leerlingen

Tijdsinvestering:

In overleg

Benodigdheden:

Eventueel iPads of smartphones 

Kosten

Toelichting op de kosten:
KOSTPRIJSBEREKENING  bedrag eenheid toelichting
Activiteit   € 0,00 per activiteit
Excl. kortingen         
  
Bijpassend aanbod: