Home > Aanbod > De Wijkbekijker

De Wijkbekijker

Gegeven door: Nieuwe Veste

Activiteit

Discipline
beeldcultuur, erfgoed
Vermogen
analyseren, creƫren
Kerndoelen
Kerndoel 54: Uitdrukken en communiceren
Kerndoel 56: Cultureel erfgoed
Locatie
Op school
Niveau
groep 4
Vorm
Gericht op het regulier onderwijs
Groepsgrootte
Onbeperkt
Type
Lesprogramma
Werkvorm
Actief
Periode
Vanaf 28-08-2023 tot 05-07-2024

Inhoud

Het kind in groep 4 de eigen leefomgeving laten ontdekken, onderzoeken en vormgeven via cultuureducatie,  dat is de insteek van het gratis (digitale) lessenpakket ‘De Wijkbekijker’. Het is weer terug in het aanbod van EWB!

Kijken, ontdekken, bouwen en beschrijven hoe jouw eigen wijk en die van de school eruit ziet. Wat is de betekenis van bepaalde gebouwen, hoe is de ruimte ingericht? Aan de hand van een beelddagboek, instructiefilmpjes, knutselmateriaal en een wandeling door de wijk gaat de klas op onderzoek uit.

Als digitaal pakket zijn filmpjes, lesinstructies, beelddagboeken en wijkkaarten nu kosteloos te downloaden wanneer je het programma besteld via de reserveerknop. De leerkracht stelt aan de hand van dit materiaal een wijkbekijker verrassingsdoos samen waarmee de klas op onderzoek gaat in de eigen wijk. Deze digitale versie vraagt van de leerkracht het materiaal zelf uit te printen en het knutselmateriaal te regelen. De instructiefilmpjes  kunnen in de klas afgespeeld worden op het digibord en leiden klas en leerkracht door het project heen. Nog geen beeld van het programma? Bekijk het volgende filmpje. Filmimpressie wijkbekijker

Tip: maak n.a.v. het project een afspraak voor een bezoek aan een culturele aanbieder uit de eigen wijk. Veel wijken hebben een eigen museum, kunstenaars atelier, een podium, een erfgoedinstelling of een culturele vereniging. Zij ontvangen de scholen meestal graag en kunnen meedenken over een zinvolle invulling van het bezoek. De intermediairs van Nieuwe Veste kunnen je ondersteunen bij het zoeken naar een geschikte aanbieder/locatie in je wijk. 

Wat wordt er gevraagd van de leerkracht:

Voorbereiden van het werkmateriaal, zoals omschreven in instructie

Uitvoeren van de lessen a.d.h.v. de filmpjes

Uitvoering door:

de leerkracht

Benodigdheden:

afdruk van kaart van de wijk, ijsstokjes, digibord, tape, stiften

Kosten

Kosten
Gratis