Home > Aanbod > Workshop Curator voor een dag

Workshop Curator voor een dag

Gegeven door: Blind Walls Gallery / Graphic Matters

Activiteit

Discipline
beeldcultuur, beeldende vorming, erfgoed
Vermogen
analyseren, reflecteren, waarnemen
Kerndoelen
Kerndoel VO 49: De leerling leert eigen kunstzinnig werk, alleen of als deelnemer in een groep, aan derden te presenteren
Kerndoel VO 50: De leerling leert op basis van enige achtergrondkennis te kijken naar beeldende kunst, te luisteren naar muziek en te kijken en luisteren naar theater-, dans- of filmvoorstellingen
Kerndoel VO 52: De leerling leert mondeling of schriftelijk te reflecteren op eigen werk en werk van anderen, waaronder dat van kunstenaars
Locatie
Centrum Breda en op school
Niveau
voortgezet onderwijs(3;4;5;6;VMBO;Havo-VWO;)
Vorm
Geschikt voor het regulier onderwijs;
Groepsgrootte
Min. 30 deelnemers Max. 120 deelnemers , min. 2 begeleiders
Type
Excursie/rondleiding Clinic/workshop
Werkvorm
Receptief
Periode
Vanaf 01-09-2023 tot 30-06-2024

Inhoud

Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Onze collectie bestaat uit meer dan 100 muurschilderingen gemaakt door kunstenaars uit binnen- en buitenland. Ze laten zich inspireren door verhalen uit de stad en jaarlijks wordt de collectie uitgebreid. De combinatie van street art en cultureel erfgoed maakt Blind Walls Gallery aantrekkelijk voor bewonders, toeristen, street art liefhebbers én scholen!

Speciaal voor het voortgezet onderwijs bieden we de vakoverstijgende workshop 'Curator voor een Dag' aan, waarin conceptontwikkeling en onderzoek centraal staan. Tijdens de workshop ervaren leerlingen het werk van een Blind Walls Gallery curator. Ze doen onderzoek naar een thema (historisch verhaal), een mogelijke locatie en kiezen een passende kunstenaar voor een muurschildering. Tot slot pitchen ze hun unieke concept aan de rest van de groep.

De workshop bestaat uit een rondleiding te voet langs muurschilderingen in het centrum van Breda en een aansluitende opdracht op school. Het doel is om leerlingen bekend te maken met beeldcultuur, cultureel erfgoed, (historische) Bredase verhalen en de waarde en impact van kunst in de openbare ruimte. Daarnaast besteden we tijdens de workhsop aandacht aan (21e eeuwse) vaardigheden als:

  • Samenwerken
  • Kritisch kijken
  • Creatief denken
  • Communiceren
  • Cultureel bewustzijn
  • Kennis uitwisseling
  • Discussie en reflectie

 

De workshop inclusief rondleiding kost €12 per leerling. Rondleidingen zijn eventueel ook los te boeken voor €82,50 per groep van 15 leerlingen. Daarnaast organiseren wij ook hoorcolleges over street art of langlopende projecten waarin we de leerlingen begeleiden bij het maken van een muurschildering in de school. Contact ons voor de mogelijkheden!

Wat wordt er gevraagd van de leerkracht:

Per groep van 15 leerlingen verwachten wij tenminste één begeleidend docent. Van de docent verwachten wij een actieve, helpende houding tijdens de rondleiding en workshop en het houden van orde waar nodig.

Uitvoering door:

Gastdocent Blind Walls Gallery

Tijdsinvestering:
  • Rondleiding: 60 minuten (exclusief de reistijd naar school)
  • Workshop: 90 minuten (aangepaste duur in overleg mogelijk)
  • Het programma is in te plannen in één dagdeel, maar in overleg ook mogelijk om dit over verschillende dagen te plannen. Bij grote groepen is het ook mogelijk om twee planningen per dagdeel aan te houden.

 

Benodigdheden:

Blind Walls Gallery verzorgt het programma en de benodigde materialen. Van de school verwachten wij naast begeleidende docenten ook voldoende computers (of mobiele telefoons) voor online research, A3 tekenvellen, teken- en/of schrijfmateriaal en een beamer/scherm per workshoplokaal. 

Kosten

Kosten
Nader te bepalen

Ben je al bekend met:
Foto bij Blind Walls Gallery Kindertour

Blind Walls Gallery Kindertour

Blind Walls Gallery / Graphic Matters

Groep 5 - 8

Niveau

Excursie/rondleiding

Werkvorm