Home > Aanbod > Deksels vilt!

Deksels vilt!

Gegeven door: Ilse Vermeulen-Villa Textilia

Activiteit

Discipline
beeldende vorming
Vermogen
creëren
Kerndoelen
Kerndoel 54: Uitdrukken en communiceren
  • Bij meerdere workshops achter elkaar is een kwartier nodig om alles op te schonen, aan te vullen en weer goed klaar te zetten.
  • Bij grote groepen zorgen dat de werkruimte voldoende groot is om grote werkvlakken te creeeren
  • Bij grote groepen (+25) is extra begeleiding, naast de leerkracht zelf,  wenselijk.
Locatie
Op school
Niveau
groep 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Vorm
Geschikt voor het regulier onderwijs;
Groepsgrootte
Max. 35 deelnemers max. 2 begeleiders
Type
Clinic/workshop
Werkvorm
Actief
Periode
Vanaf 05-09-2022 tot 14-07-2023

Inhoud

Een workshop voor iedereen! De natuur bekijken en met je eigen creativiteit vertalen naar een kunstwerk van textiel. Je bekijkt een bloem of vlinder van dichtbij, de kleurenpracht en vorm is de inspiratie voor het zelf vormgeven van een bloem of een vlinder in textiel/wol. De leerling maakt al spelenderijs kennis met de vilttechniek, de eerste en oudste manier om een lap stof te maken: een ambacht, maar óók een kunstvorm. Met de handen wrijf je over de zachte plukken wol en al doende ontdek je hoe een vorm ontstaat. Hiervan maak je fantasievolle figuren. In deze workshop mag je heerlijk kliederen met water en zeep en gaat het ook nog eens lekker ruiken!

Je bekijkt een bloem of vlinder van dichtbij, de kleurenpracht en vorm van  is de inspiratie voor het zelf vormgeven van een bloem of een vlinder in textiel/wol.Deze workshop is uitemate geschikt om aan te bieden in themaperiodes zoals: de boerderij, groei en bloei, natuur, ambachten. Alle kunstwerkjes bij elkaar (van verschillende groepen) kunnen gepresenteerd worden in één grote bloemenzee of vlindertuin.

Toelichting competenties en kerndoelen:

De leerling maakt al spelenderijs kennis met de vilttechniek, de eerste en oudste manier om een lap stof te maken, een ambacht, maar ook een kunstvorm. De eigen creativiteit wordt ingezet, zintuigen worden gebruikt en de fijne motoriek wordt ontwikkeld. Kleuren worden gekozen, verwondering ontstaat door van losse plukken wol met behulp van warm water, zeep en wrijving een lapje te maken. Losse plukken wol kun je ook rollen tot een steel. Van het lapje en de steel wordt een bloem of een vlinder gevormd.Mogelijk is om van alle werkjes samen 1 groot kunstwerk voor in de klas of op school te maken.

 

Heel passend in te zetten bij de volgende thema´s

  • groei en bloei, bloemen, lente zomer, vlinders
  • moederdag
  • ambachten
  • dieren, natuurproducten, boerderij
  • Kinderboekenweek 2022 GiGaGroen
Wat wordt er gevraagd van de leerkracht:

Van te voren kan er gekeken worden naar de kleurenpracht van bloemen, als je inzoomt op een bloem wat kun je ontdekken aan vormen en kleuren. Ilse levert hiervoor desgewenst extra inspiratie aan voor de leerkracht. Leerlingen bewust maken van waar de wol vandaan komt. De leerkracht, assistent of stagiaire kan tiijdens de workshop meehelpen. 

Uitvoering door:

door Ilse Vermeulen

Tijdsinvestering:

workshop duurt 1 uur, voorafgaand introductie door leerkracht in de klas en tijd voor workshop leider om materialen klaar te zetten en op te ruimen.

 

Benodigdheden:

Warm water in de buurt. Tafels die in groepjes gezet kunnen worden, bv vier groepjes van vijf of twee lange tafels van 10.

Kosten

Kosten
€ 3,00 per leerling en € 60,00 per activiteit excl. reiskosten à € 15,00 en evt. andere kortingen (richtprijs, zie kostentoelichting)
Toelichting op de kosten:
KOSTPRIJSBEREKENING  bedrag eenheid toelichting
Activiteit   € 60,00 per activiteit
Materiaalkosten   € 3,00 per leerling viltmaterialen, gekleurde viltwol
Reiskosten € 15,00 per dag
Excl. vervoerskosten    V 
Excl. kortingen    V     
  
Bij 2 of meer activiteiten op dezelfde datum 10.00 korting op totaalbedrag
Bijpassend aanbod:
Foto bij Nooit Genoeg!

Nooit Genoeg!

Het Verteltheater

Groep 1 - 5

Niveau

Voorstelling

Werkvorm

Foto bij Flora Explora Experience

Flora Explora Experience

Flora Explora

Groep 1 - 5

Niveau

Clinic/workshop

Werkvorm