Home > Aanbod > Lessenserie Biodiversiteit van het SZH : Leven van een koe

Lessenserie Biodiversiteit van het SZH : Leven van een koe

Gegeven door: SZH voor levend erfgoed

Activiteit

Discipline
dieren, voeding
Niveau
groep 6, 7, 8
Vorm
Gericht op het regulier onderwijs
Groepsgrootte
Onbeperkt
Type
Digitale les(sen)
Werkvorm
Receptief
Periode
Het gehele schooljaar

Inhoud

De Stichting Zeldzame Huisdieren heeft lesmateriaal gemaakt dat op basisscholen en boerderijen gebruikt kan worden voor de leerdoelen biodiversiteit en cultuurgeschiedenis. Zo kunnen kinderen kennismaken met ons levend cultureel erfgoed en ontdekken hoeveel variatie er is onder de boerderijdieren en waarvoor deze gehouden werden. De leerdoelen sluiten aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs.

Onze verre voorouders verzamelden zaden van een aantal plantensoorten en kweekten die bij huis op. Zo zijn de akkerbouwgewassen, groenten en fruitbomen, ontstaan. Vervolgens maakten ze een aantal diersoorten tam en zijn die bij huis gaan houden. Dat zijn uiteindelijk onze boerderijdieren geworden. Deze planten en dieren leveren nog altijd elke dag een belangrijke bijdrage aan ons voedsel.

Van oerrund tot de verschillende koerassen, van melk tot boter. Alles komt in deze les aan bod. 

Als bijlage vind je de docentenhandleiding ,hierop kan je zien wat er voor de les nodig is. Op de site staan werkbladen om voor de leerlingen te downloaden.  

Toelichting competenties en kerndoelen:

In een supermarkt zijn van allerlei voedingsmiddelen te koop, zoals cola, appels, eieren, maar ook allerlei melkproducten. Denk daarbij aan: melk, yoghurt of kaas. Niet altijd is de herkomst van een product bij mensen bekend en dat geldt zeker voor de leerlingen. Om aan te geven wat de herkomst van melkproducten is en leerlingen ook te informeren over de geschiedenis die aan melkproducten verbonden is, is dit lesproject opgezet.  

Instructie voor de leerkracht
Instructie voor leerkrachten (download)

Kosten