Home > Aanbod > Peter, het Carillon en de Wolf (Pilot)

Peter, het Carillon en de Wolf (Pilot)

Gegeven door: Torenspektakel

Activiteit

Discipline
erfgoed, muziek
Vermogen
waarnemen
Kerndoelen
Kerndoel 56: Cultureel erfgoed
Locatie
De Heuvel Breda
Niveau
groep 3, 4, 5, 6
Vorm
Geschikt voor het regulier onderwijs;
Groepsgrootte
Min. 25 deelnemers , min. 5 begeleiders max. 15 begeleiders
Type
Lesprogramma Voorstelling
Werkvorm
Receptief
Periode
Vanaf 18-09-2023 tot 22-09-2023

Inhoud

Rondom het carillon op de Heuvel in Breda wordt een voorstelling gespeeld met als basis het muzikale sprookje van Prokofiev :'Peter en de Wolf'. In een bewerking voor carillon (Paul Maassen), hoorn (Marjolein Damen) en rietspeler (saxofoons en klarinetten)(Koen Kaldeway) wordt door actrice/zangeres (Jeaninne la Rose) het verhaal verteld van de avonturen die Peter met zijn vriendjes en de wolf beleefd.

In de voorstelling komen de diverse thema's voorbij die bij de verschillende personages horen. Deze thema's/personages worden in het voorbereidende lesmateriaal behandeld, zodat deze goed herkend kunnen worden.

Er is voorbereidend lesmateriaal gemaakt bij deze voorstelling. Dit krijg je aan het begin van het schooljaar per mail toegestuurd.

Omdat dit een gratis pilot betreft is dit aanbod is alleen als EXTRA receptief aanbod te boeken.

 

Toelichting competenties en kerndoelen:

De leerling heeft na afloop van de voorstelling kennis van het bestaan, de geschiedenis, functie en klank van het carillon. Ook de diverse andere instrumenten zoals hoorn, saxofoon, dwarsfluit en klarinet kunnen herkend worden aan vorm en klank. 

Wat wordt er gevraagd van de leerkracht:

Het doornemen van het begeleidende lesmateriaal, dat zal bestaan uit een lesbrief met opdrachten (gedrukt en digitaal) waarin de oorsprong van het carillon besproken wordt en het verhaal van 'Peter en de Wolf' uitgelegd aan de hand van de instrumenten en de thema's. Muzikanten en vertelster stellen zich voor dmv filmpjes en laten de diverse thema's, personages en instrumenten zien en horen.

 

Uitvoering door:

Professionals: beiaardier, 2 muzikanten en een vertelster.

Tijdsinvestering:

De voorbereiding (doornemen van de lesbrief en opdrachten, bekijken van filmpjes) neemt in totaal circa 1,5 uur in beslag. 

De voorstelling zelf duurt circa een half uur. De docent dient met de leerlingen 10 minuten voor aanvang van de voorstelling aanwezig te zijn. Na afloop is er een half uur tijd om kennis te maken met de artiesten en vragen te stellen.

Kosten

Kosten
Gratis