Home > Aanbod > Nieuwsgierige neus

Nieuwsgierige neus

Gegeven door: philzuid

Activiteit

Discipline
muziek
Vermogen
creëren, waarnemen
Kerndoelen
Kerndoel 54: Uitdrukken en communiceren
Kerndoel 55: Reflecteren
Locatie
Op school
Niveau
groep 1, 2
Vorm
Geschikt voor het regulier onderwijs;
Groepsgrootte
Min. 60 deelnemers Max. 90 deelnemers , min. 3 begeleiders max. 6 begeleiders
Type
Voorstelling
Werkvorm
Receptief
Periode
Vanaf 30-01-2023 tot 02-02-2023

Inhoud

Ninus is een meisje met een heel Nieuwsgierige Neus. Door een kiertje van haar raam hoort ze muziek die haar oren doet tollen. ‘Dat wil ik ook! Dag papa, dag mama! Ik moet even weg’. Ninus gaat op reis. Ze hoort de geluiden van de drukke stad, geniet van feestmuziek en voelt de ijzige stilte van de winterse wereld. Onderweg ontmoet ze vreemde personages. Dan kijkt ze achterom. Ze is verdwaald. Paniek! Tot ze haar oren spitst. Hoort ze daar haar vader en moeder in de verte? Ja, zo klinkt thuis! Vier musici van philharmonie zuidnederland nemen de kleuters mee op deze muzikale ontdekkingsreis.

Nieuwsgierige Neus is een muzikale voorstelling die bij jou op school komt, waarbij de kinderen van heel dichtbij kennismaken met live muziek.

Lesmateriaal
Met het bijbehorende lesmateriaal komt Nieuwsgierige Neus ook in de klas. De kinderen bekijken vooraf de rijk geïllustreerde vertelplaten over de voorstelling, op de achtergrond klinkt de muziek uit de voorstelling al vast een keer. Bij elke vertelplaat zijn korte muziekactiviteiten beschreven, passend bij de thema’s in de voorstelling: thuis, op straat, winterse wereld en feest. In totaal zijn er vijf vertelplaten. Op de laatste is een overzicht van de totale reis van Ninus te zien. Mooi om samen nog eens na te genieten.

Er kan ingeschreven worden op rooster. De genoemde tijden zijn nog in overleg met de scholen. Als er overboekt wordt, kunnen meer voorstellingen aangeboden worden. Stuur een mail naar: adeline.vancampen@philharmoniezuidnederland.nl

Toelichting competenties en kerndoelen:
  • De thema’s in de voorstelling passen bij je dagelijkse lessen: Feest, Verkeer, Thuis, Winter en Reizen.
  • Tijdens de reis die Ninus maakt komen verschillende emoties voorbij. De kinderen ervaren dat muziek deze emotie kan uitbeelden.
  • De kinderen luisteren tijdens de bijbehorende lessen naar korte fragmenten muziek en kijken naar illustraties uit de voorstelling. Voor veel kinderen een nieuwe ervaring.
  • De kinderen gaan zelf muziek maken bij de thema’s uit de voorstelling: ze maken bijvoorbeeld een muzikaal cadeau voor een ander.
Wat wordt er gevraagd van de leerkracht:

Het voorbereiden van de voorstelling met het lesmateriaal. Dit aan de hand van de mooi geillustreerde vertelplaten. Na de voorstelling de reflecterende opdracht uitvoeren met de kinderen.

Tijdsinvestering:

Voorbereidende les en reflectie: 2 uur
Voorstelling: 45 minuten

Benodigdheden:

Het digitale lesmateriaal uit de link. Dit wordt ook nog toegestuurd.

Instructie voor de leerkracht
Instructie voor leerkrachten (link)

Kosten

Kosten
€ 6,50 per leerling
Toelichting op de kosten:
KOSTPRIJSBEREKENING  bedrag eenheid toelichting
Activiteit   € 6,50 per leerling
Excl. kortingen         
  
Bijpassend aanbod:
Foto bij Fantasiedieren Schilderen

Fantasiedieren Schilderen

Kunst Knuts Kist

Groep 1 - 6

Niveau

Clinic/workshop

Werkvorm