Home > Aanbod > Ontdek het museum

Ontdek het museum

Gegeven door: Stedelijk Museum Breda

Activiteit

Discipline
beeldende vorming
Vermogen
reflecteren, waarnemen
Kerndoelen
Kerndoel 56: Cultureel erfgoed
Locatie
Op school
Niveau
groep 4
Vorm
Gericht op het regulier onderwijs
Groepsgrootte
Onbeperkt
Type
Les(sen) op maat
Werkvorm
Receptief
Periode
Periode nog niet bekend

Inhoud

 

We hebben het programma afgelopen jaar als pilot uitgevoerd bij SO Het Kasteel, maar kan ook goed ingezet worden voor reguliere onderwijs.

Tijdens het educatieprogramma maken leerlingen kennis met het begrip museum.

Het programma bestaat een voorbereidende les, een museumbezoek en eventueel een verwerkingsopdracht in de klas.

 

Voorbereidende les

Tijdens de voorbereidende les wordt aan de hand van de drie begrippen: bewaren, verzamelen en beleven, uitgelegd wat een museum is, doet en wat je als bezoeker kunt doen in een museum. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van afbeeldingen en herkenbare voorbeelden.

Aansluitend doen ze samen met de klas een verzamelspel. In een paar dozen zitten verschillende verzamelingen door elkaar. De leerlingen krijgen de opdracht om de verschillende verzamelingen te sorteren. Waarom horen volgens hun bepaalde spullen bij elkaar? Of juist niet? Zouden ze misschien andere verzamelingen kunnen maken?

 

Museumbezoek

Bij de tweede les komen de leerlingen naar het museum. Hierbij krijgen ze een inleiding van een museumdocent over een tentoonstelling in het museum waarna ze een activiteit zelfstandig in kleine groepjes gaan doen. Bijvoorbeeld museumbingo waarbij ze spelenderwijs de tentoonstelling gaan ontdekken.

 

Verwerkingsles

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een verwerkingsles in de klas. De leerlingen maken op school zelf een kunstwerk geïnspireerd door hun favoriete werk in het museum of zelf een mini-tentoonstelling in de klas maken met zelfgemaakte werk, iets wat zij zelf verzamelen of voorwerpen die voor hun bijzonder en/of dierbaar zijn.

 

Bij het speciaal onderwijs komt een museumdocent naar de klas om de voorbereidende les te geven. Een meerwaarde hiervan is dat als de leerlingen naar het museum komen, ze meteen een bekend gezicht voor zich hebben. Maar eventueel kan de voorbereidende les ook gegeven worden door de leerkracht zelf.

 

Kosten en boeken

De kosten zijn 5 euro per leerling. Daarvoor krijgen jullie het voorbereidend lesmateriaal, materiaal tijdens het museum bezoek en begeleiding van een museumdocent tijdens het museumbezoek. Als jullie voor de voorbereidende les ook een museumdocent in de klas willen inzetten, dan komt daar 75,- euro per klas bij.

Het programma is op dit moment niet te boeken via Educatiewijzer Breda, maar jullie kunnen het wel rechtstreeks bij ons boeken.

 

Let wel op, want wegens verbouwing sluit Stedelijk Museum Breda van 14 november 2022 t/m voorjaar 2023. Daarom zijn de educatieprogramma's alleen te boeken t/m 11 november 2022.

 

We horen het graag of deze programma past bij jullie wensen en/of jullie verder nog vragen hebben.

 

Kosten

Kosten
€ 5,00 per leerling
Toelichting op de kosten:
KOSTPRIJSBEREKENING  bedrag eenheid toelichting
Activiteit   € 5,00 per leerling
Excl. kortingen         
  
Bijpassend aanbod: