Home > Aanbod > Out of the Box 2.0

Out of the Box 2.0

Gegeven door: The100Hands

Activiteit

Discipline
dans
Vermogen
reflecteren, waarnemen
Kerndoelen
Kerndoel 54: Uitdrukken en communiceren
Kerndoel 55: Reflecteren
Locatie
Op school
Niveau
groep 5, 6, 7, 8
Vorm
Geschikt voor het regulier onderwijs;
Groepsgrootte
Min. 40 deelnemers Max. 120 deelnemers , min. 2 begeleiders max. 4 begeleiders
Type
Voorstelling
Werkvorm
Receptief
Periode
Vanaf 16-10-2023 tot 02-06-2024

Inhoud

Out of the Box 2.0 is een fysieke, acrobatische en beeldende locatievoorstelling voor jong én voor oud, over grenzen, over samen zijn of niet.

Een groep mensen ontmoet elkaar in een beperkte ruimte - een levensgrote box waar je van alle kanten in kunt kijken. Waar de ene persoon erg zijn best doet om in de box te komen, wil een ander alle binnenruimte voor zichzelf, terwijl een volgende zich juist van alle grenzen probeert te ontdoen. De kinderen zitten om de box heen, en worden op ongedwongen wijze betrokken bij de voorstelling, die zowel in-, als ’out of the box' plaatsvindt. Zou je iemand helpen die de box in wil, of tegenhouden? Of kijk je alleen maar toe? Of wil je zelf even de box in?...

In een aaneenschakeling van atletische dans, beeldende verstilling en acrobatische vondsten ontvouwt zich de zo menselijke impuls om ons vrij te vechten, alsmede de behoefte aan samenhorigheid, geborgenheid of nabijheid. Out of the Box is een lichtvoetige reflectie op tijden van aanpassing en afstand houden, maar bovenal een ode aan de creativiteit die je kunt vinden binnen beperking, door 'out of the box' te denken.

 

Van Out of the Box is eerst een korte versie gemaakt, die tientallen keren op allerlei locaties in Breda speelde (het park, de foyer van Chassé, een kerk) en ook in een heel kleine ruimte op festival Boulevard (een box in een box). Nu is de voorstelling uitgebreid tot 45-50 minuten: Out of the Box 2.0.

Bij de première in februari'23 werd Out of the Box 2.0 onthaald als 'keuze van de criticus' van de Theaterkrant: 'Het zijn en blijven mensen die snakken naar een plekje, die willen ontsnappen, mensen die contact zoeken met elkaar, met het publiek, de kinderen, de volwassenen, en dat lukt heel organisch in deze intieme setting. Ontroerend, warm en krachtig'.

 

Net als in al het werk van The100Hands wordt er sterk ingezet op actieve interactie met het publiek.

Out of the Box speelt gewoon in de gymzaal (of elders op school), en is ook geschikt voor scholen waar de voorgaande voorstelling Matta Matta al heeft gespeeld.

Overigens heeft The100Hands ook ervaring en affiniteit met het spelen en werken binnen het speciaal onderwijs. We gaan hier graag over in gesprek.

Toelichting competenties en kerndoelen:

Tijdens de voorstelling zullen we leerlingen zien wat er gebeurt, wie er waar  vandaan komt, wie er in de box of juist uit de box probeert te komen, hoe de interactie is, wie er naar wie kijkt en hoe dat verder gaat. Dat gaat erg over sociale interactie, je plek in de groep, of juist de durf om voor jezelf op te komen. En op enig moment worden enkele leerlingen ook uitgenodigd om zélf toe te treden in de box, en zo deel uit te maken van de groep dansers, erbij te mogen horen, deelnemer of  'medestander' te worden.

Wat wordt er gevraagd van de leerkracht:

De leerkracht bereidt de kinderen voor op de 'theaterregels', en desgewenst inhoudelijk aan de hand van een trailer.

Verder wordt van hen alleen verwacht de kinderen te begeleiden voor en na de activiteit. 

Tijdsinvestering:

De voorstelling duurt 45-50 minuten. We spelen graag 2 voorstellingen op een dag (en dat maakt het ook financieel voordeliger).

De opbouw vooraf kost minimaal ca. 3 uur. Afbouw duurt 1½ uur. Het is fijn om in onderling overleg goed af te spreken hoe we de planning inrichten, want het kan ook nodig zijn dat we een dagdeel tevoren al komen opbouwen.

Gezien de op- en afbouw kan het soms efficiënt zijn om met een nabij gelegen school af te spreken om op achtereenvolgende dagen op 1 plek voorstellingen te spelen.

Benodigdheden:

Wij nemen in de basis alles mee, het decor, een geluidsset, de mensen die dat opbouwen. Heel misschien is in overleg wat tijdelijke hulp bij de opbouw nodig (wat 'handjes'), maar dat stemmen we vooraf goed af. Er is geen speciale theatarale belichting nodig; gewoon daglicht of werklicht volstaat.

Wat we wel nodig hebben zijn gymnastiekbanken waarop de kinderen plaats zullen nemen, en die we rondom de box plaatsen.

Het maximum aantal leerlingen is soms afhankelijk van de precieze situatie, omvang de de gymzaal, aantal banken etc.

Kosten

Kosten
€ 1.250,00 per activiteit en evt. andere kortingen (richtprijs, zie kostentoelichting)

Toelichting op de kosten:
Kostprijsberekening  bedrag eenheid toelichting
Activiteit   € 1.250,00 per activiteit 2 voorst. op 1 dag = 1750,-
   V     
 

We spelen bij voorkeur meerdere voorstellingen op 1 dag. Dat is ook voor de school financieel aantrekkelijker, met in totaal max. 2x 120 = 240 leerlingen.

 
Bij 2 of meer activiteiten op dezelfde datum 500.00 korting op iedere volgende activiteit